#vandenvosreynaerde
- christeldecrom
- 16 jan 2021
- 2 minuten om te lezen
Het verhaal van de vos verteld via sociale media

Toen onze leerkracht Nederlands in het vijfde middelbaar de woorden "Vandaag lezen we een stuk uit Vanden vos Reynaerde " uitsprak, ging er een diepe zucht door de klas. Moeilijke materie, maar alles staat en valt met de manier van aanbrengen. Dat bewijst Dries Verheyden in de laatste editie van FONS met zijn artikel #vandenvosreynaerde.
Dries Verheyden, student Educatieve Master Nederlands en Engels aan de UA, kwam op het idee om 'de vos' en zijn verhaal op een moderne manier in te leiden en vervolgens te bespreken. Eerst en vooral creëerde hij nepberichten op sociale media waarin
onder andere Koning Nobel, Reynaert de Vos, Tybeert de Kater en
Bruun de Beer het verhaal zelf vertellen. De leerlingen bekijken de posts door elkaar, zetten ze in de juiste volgorde en leggen hun redenering uit. Pas daarna vertelt Verheyden dat ze actief aan de slag zijn gegaan met een verhaal van ongeveer acht eeuwen oud: hét moment om de Middel- Nederlandse tekst boven te halen en deze te bespreken in functie van de posts die trouwens niet alles van het verhaal prijsgeven. Op die manier behoudt de leerkracht de mogelijkheid om de leerlingen verder uit te dagen en hen bijvoorbeeld te vragen hoe zij het verhaal verder zien evolueren. Door de passages uit de Middelnederlandse tekst telkens weer te koppelen aan de hypermoderne posts, blijven de leerlingen gemotiveerd om deze - best zware - materie te verwerken! Hoe fijn kan Middelnederlands zijn!
Wie het artikel graag naleest, kan terecht bij Fons via onderstaande link:
Zelf heb ik dit verhaal in twee verschillende vormen in huis:
Deze versie in het Middelnederlands, kocht ik in 1983 en het zou me nu zeer veel tijd en moeite kosten om het nog eens te lezen.
Vorig jaar kocht ik deze hedendaagse bewerking van het verhaal. Het mooie hieraan is de vertelling. In de middeleeuwen werden verhalen vooral verteld; een manier om ze gemakkelijker te onthouden! Groot en klein kan nu genieten van hetzelfde verhaal in een modern jasje! Wie zou jij vandaag in welk dierenjasje stoppen?
Dag Christel
Wat een tof artikel! Ik ben onder de indruk over de uitwerking van deze les. Ik moet toegeven dat ik zelf veel op sociale media zit. Gelukkig niet zoveel als onze leerlingen, maar toch. Tijdens het scrollen kom ik hier en daar wel eens een artikel tegen wat ik nadien kan gebruiken in de klas. Persoonlijk vind ik het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de leerstof zo dicht mogelijk bij de leerlingen hun leefwereld aansluit dus hun smartphone is hét middel bij uitstek. Toch heb ik er zelf nooit over nagedacht om mijn lessen hier effectief in te verwerken. Ik vind het ferm dat Dries Verheyen op dit idee kwam. Het heeft me geïnspireerd om wee…