Futureproof opvoeden
- christeldecrom
- 16 dec 2020
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 27 jan 2021


Gisteravond volgde ik de webinar Futureproof opvoeden van Fanny Matheusen en Marie Loop. Beide dames hebben een boek uitgegeven bij Uitgeverij Pelckmans, meteen ook de organisator van deze webinar. Fanny Matheusen noemt zichzelf transitiepedagoge en coacht voornamelijk mensen die jongeren begeleiden; heel vaak dus ouders of leerkrachten. Marie Loop is psycho-pedagoge en begeleidt mensen met stress en burn-outs. Opvallend zijn de vele parallellen in hun boeken, ze zijn duidelijk geschreven vanuit dezelfde inzichten en in dezelfde tijdsgeest.


Waar Fanny schrijft over rebellen, schrijft Marie over nieuwe nomaden. Twee termen die eerder negatief klinken, maar die door de dames via hun verbeelding een positieve connotatie meekrijgen! De capaciteit van een nomade om zich altijd opnieuw aan te passen aan zijn veranderende omgeving en zijn onzekere bestaan, schuift Loop naar voren als āte verwervenā om mee te kunnen in de wereld van vandaag. De rebellie van Fanny, wordt niet per se bekeken als revolutie, maar eerder als evolutie door inzichten. Rebellen zijn met hun houding en reacties vaak voor op hun tijd en op die manier kunnen zij ook onze gidsen zijn. Op zoek naar verbinding, wordt onze empathische gave naar voren gebracht en jammer genoeg heeft die doorheen de tijd veel aan kracht verloren. Matheusen geeft ons als leerkracht dan ook de boodschap mee om empathisch vermogen aan te leren aan onze leerlingen. Het is noodzakelijk om te kunnen communiceren met elkaar en om samen dingen te kunnen verwezenlijken. Ze pleit dan ook voor het toepassen van ātools of democracyā waarbij aandacht en waardering de leidraad zijn. Opmerkelijk is hierbij dan weer het deel in het boek van Marie Loop over aandacht als werkwoord. Beide auteurs delen opvallend veel dezelfde meningen. Ik ga hier niet alles uit de doeken doen, maar in het kader van didactiek schuift ze dagelijks debat en groepsdynamiek sterk naar voren. De volgende tips houd ik alvast in mijn achterhoofd: - Als het haalbaar is, houd dan op regelmatige basis een debat. Geef een stelling (bv. wat doe je met meertaligheid op de speelplaats) en laat de leerlingen in JA of NEE gaan staan. - Bij groepsdynamiek zijn er 3 magische vragen die het goed doen: is er iemand die nog een heel ander idee heeft? Wie herkent dit? Wat heb je nodig omā¦?
Ik denk dat jullie uit deze 'samenvatting' wel kunnen afleiden dat ik heel wat heb opgestoken van deze webinar en ik raad eventuele geĆÆnteresseerden dan ook aan om deze zeker eens te beluisteren via onderstaande link. https://vimeo.com/475166860/9aa6856818
Gelukkig zijn er tegenwoordig al veel leerkrachten die op zoek gaan naar een manier om deze waardevolle aanpak hun school binnen te loodsen en zo meebouwen aan een echte ālevensschoolā!

ć³ć”ć³ć