top of page

Duurzaam en sterk leesbeleid

  • christeldecrom
  • 17 okt 2020
  • 1 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 8 nov 2020



FONS, ik heb mij er meteen op geabonneerd! Ik heb al eens een exemplaar ‘cadeau’ gekregen van een vriendin toen ze hoorde van mijn plannen om deze lerarenopleiding te gaan volgen. Leuk, toch! FONS is overigens een heel mooi, kwaliteitsvol blad dat vraagt om bewaard te worden. Het is uiteraard ook online beschikbaar.


In het septembernummer van dit jaar, trok het artikel (op blz. 6) over duurzaam, sterk leesbeleid en onderwijs onmiddellijk mijn aandacht omdat we tijdens onze stage gaan werken rond leesbevordering. https://tijdschriftfons.be/

“Leesbevordering”, het is zo breed dat ik niet goed weet waar te beginnen. Ik had dan ook graag concrete voorbeelden gevonden om ze af te toetsen aan mijn ontspruitende ideeën, maar dat is niet het geval. Dit artikel biedt me wel een leidraad voor mijn plan van aanpak; d.w.z. dat ik tenminste al zicht heb op wat ik allemaal moet weten over het gangbare leesbeleid in mijn stageschool. Ik hoop dan ook dat zij hun visie rond dit thema ergens geformuleerd hebben staan en dat er een leesbeleidsplan werd opgemaakt. Als de beginsituatie gegeven is, dan kunnen er plannen gemaakt worden die tenslotte uitgevoerd zullen moeten worden. Te midden van dit plan kom ik binnen. Afhankelijk van de graad en richting die mij toegewezen worden, zal ik binnen een haalbare termijn (?) een zo gepast als mogelijk project uitwerken. Ondertussen ben ik ook verder gaan zoeken op het net en er is echt wel veel info te vinden rond dit onderwerp. Kunst is om net datgene te vinden, of beter nog ‘te bedenken’, wat voor mijn toekomstige leerlingen de ideale motivatievorm is. Wish me luck!


2 Comments


frank.debock.2016
Oct 29, 2020

Beste Christel

Ik kom nog even terug op de tekst die je koos in FONS. Vooral in het kader van de opdracht "leesbevordering" . Volgens de auteurs is dit niet zo evident; het gaat hier om een compilatie tussen technisch lezen, begrijpend lezen, leesmotivatie en leesgedrag die ze uitvoerig omschrijven. Een hele boterham dus..

Nu, zoals vele projecten is het belangrijk om en ik citeer het artikel " de doelen en acties te formuleren op korte, middellange en langere termijn".

Ook dient het schoolteam onderling goed samen te werken. En wat me ook opvalt is dat er sprake is van een dynamisch leesbeleid. Het gaat m.i. verder dan een zuiver educatieve aanpak, want de auteurs schrijven dat op die manier…

Like

frank.debock.2016
Oct 27, 2020

Beste Christel;

Wat een leuke tekst, er zijn enkele raakvlakken met mij. Dank voor de tips, want door onder meer de digitalisering en het uitvoerig gebruik van andere middelen verdwijnt "lezen" stilaan op de achtergrond. In Fons staan blijkbaar 'tips and tricks' voor het stimuleren van de leeshonger bij leerlingen. Ook de leraar die in groep-sessies rust en een leidraad vindt d.m.v. de input van andere collega's viel me sterk op. Ik wens je dan ook uiteraard veel geluk,.. misschien kunnen we digitaal samen met de andere cursisten hieromtrent iets organiseren? Groeten

frank.

Like
"Kunst is een manier om je te verzoenen met de hardheid van het leven"
 Lies Daenen  

© 2020 by c.dCultuur. Proudly created with Wix.com

bottom of page