Waakzaam zorgen voor tieners
- christeldecrom
- 12 nov 2020
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 7 jan 2021

Ik had de bui zien hangen: met een mogelijke lockdown in het achterhoofd, ging ik op zoek naar een plaatsvervangend evenement dat past in deze blog. En op het moment dat ik dit schrijf, is het al zover. Alle culturele evenementen worden afgelast! Als lid van de Gezinsbond, valt maandelijks ‘De Bond’ in onze brievenbus met daarin altijd weer interessante info. Zo vond ik er vorig jaar bijvoorbeeld heel wat nuttige artikels in over weerbaarheid. Een van de schrijvers was Sven Bussens en excuseert u mij even voor de copy-paste van zijn jobomschrijving:
"Sven Bussens heeft meer dan 20 jaar klinische praktijkervaring in het werken met kinderen, jongeren, ouders, leerkrachten en andere betrokken actoren. Jeugdzorg, residentiële settings, dagcentrum werk, individuele begeleiding, groepsbegeleiding en schoolbegeleiding zijn vertrouwde terreinen… Hij combineert tot vandaag het geven van workshops, opleidingen, supervisies, intervisies en trainingen met eigen praktijken. Praktijken: gezinsondersteuning m.b.t. opvoedingsvragen en randvoorwaarden, therapie in de bredere betekenis, begeleiden van ouderbijeenkomsten en groepen in diverse contexten…"

En zo kan ik nog een hele tijd doorgaan, maar dit is vast genoeg om een webinar van deze specialist ter zake te verdedigen waarin hij indirect vragen beantwoordt van ouders die moeilijkheden ondervinden bij de opvoeding van hun kinderen. Dit gaat van het onschuldige ‘hij heeft op alles kritiek’ tot het zeer ernstige ‘we leven constant in ruzie’ of ‘ze wil zich niet meer wassen en stinkt’. Bussens noemt dit ‘stevig gedrag’.
Pasklare antwoorden bestaan er niet: alle mensen zijn verschillend en ook de context varieert. Opvoeden is voortdurend zoeken naar de juiste aanpak en dat ook volhouden, hoe moeilijk het ook is. Pubers hebben hun ouders nodig, ook al beweren ze van niet.
‘Begrenzen’ en ‘verbinden’ zijn twee woorden die ik dikwijls gehoord heb, want zo belangrijk het is om onze tieners af en toe eens terug te fluiten, zo belangrijk is het ook om hen bewust te maken van onze oprechte wil dat het goed gaat met hen. Te midden van allerlei tegengestelde signalen, is dat een zeer zware opdracht en het vergt dan ook strakke focus op een aantal bouwstenen die ik hier even neerschrijf: aanwezigheid, zelfcontrole, onafhankelijkheid, transparantie, relatiegebaren, herstel, verzet, 'wij' en volhouden. Wat Sven Bussens hier precies mee bedoelt, legt hij piekfijn uit in zijn boek ‘Ouders in nesten’ of in deze webinar van 1 uur en 30 minuten. Ik zou dan ook iedere geïnteresseerde willen doorverwijzen naar de opname van gisteren, 26 oktober 2020: https://app.clevercast.com/webcast/w-QpVKVW/
Sven Bussens spreekt hier rechtstreeks tot ouders, maar toch kunnen wij als leerkracht (in opleiding) deze tips perfect toepassen in onze klas- en schoolomgeving. Echt de moeite waard!

Comments