CC Brasschaat On Air
- christeldecrom
- 16 jan 2021
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 5 apr 2021
Dat de cultuursector zwaar getroffen is door het coronavirus, hoeft geen betoog. Gelukkig kunnen we rekenen op mooie initiatieven zoals deze van het Cultuurcentrum van Brasschaat in samenwerking met de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord. Voor de laagdrempelige bijdrage van 5€, konden we thuis genieten van het streamingconcert van het klassieke ensemble Frederik Cox en Lotte Verstaen. Het programma van deze avond bestond uit liederen en aria's van componisten waaronder Brahms, Jongen, Berlioz en Moessorgski met 'liefde en dood' als overkoepelend thema.
Het duo - Frederik Cox, pianist en Lotte Verstaen, mezzosopraan - is ontstaan uit een occasionele samenwerking tijdens hun opleiding aan de LUCA School of Arts, Campus Lemmens. Frederik hebben we eerder al aan het werk gezien, maar niet samen met deze operazangeres. Onze ervaring met klassieke zang van dit niveau is zo goed als nihil, een reden temeer om van dit concert te proeven, maar ook zeer moeilijk om het achteraf te beoordelen. Veel verder dan prachtig en imponerend, maar tegelijkertijd rustgevend, raak ik niet en zo kwam ik op het idee om Frederik zelf eens aan het woord te laten.
Frederik Cox

Ik heb Frederik van dichtbij zien opgroeien - hij is de zoon van mijn nicht - en wij zijn in onze familie zeer fier op deze virtuoos! Te midden van 'den blok' ontmoet ik Frederik via Skype. Een welgekomen intermezzo tijdens een taai stuk woordleer, waarna ik 'het gebruik van adjectieven en superlatieven' meteen kan toepassen!
Frederik Cox (24) begon piano te spelen toen hij zes jaar was en het werd al snel duidelijk dat hij het piano-gen van zijn vader had meegekregen en zeer getalenteerd was. Zijn hobby werd passie en ondertussen is hij de trotse bezitter van een Master Piano en een Master Kamermuziek.
Na zes jaar studie aan de Luca School of Arts in Leuven / Campus Lemmens, rondt hij momenteel zijn lerarenopleiding af en geeft hij pianolessen in drie verschillende muziekscholen. Ook notenleer en groepsmusiceren zijn deel van zijn expertise. Een van de hoogtepunten uit zijn studieperiode was zeker zijn Erasmusticket naar Zweden. Frederik kon er bijna een half jaar nieuwe ervaringen opdoen aan het Conservatorium van Stockholm. Het spiksplinternieuwe gebouw en de moderne aanpak waarbij hij pianoles kreeg van verschillende leerkrachten, openden voor hem een nieuwe wereld.


Frederiks liefde voor Kamermuziek is langzaam gegroeid en biedt hem nu extra kansen. Naast het ensemble met Lotte Verstaen, vormt hij sinds kort ook een duo met saxofonist Cédric Delvaux. Cédric is een veelzijdig saxofonist die actief is in verschillende ensembles. Lotte is mezzosopraan en maakt dit concertseizoen deel uit van de internationale operastudio van de Keulse opera. Kamermuziek is bedoeld voor een kleine bezetting die bij wijze van spreken in een huiskamer kan worden gespeeld. De muzikant krijgt hierdoor gemakkelijker toegang tot kleinere, persoonlijkere concerten.
Ook tijdens corona was er veel vraag naar dit genre en zo kwam Brasschaat On Air op hun pad. Dit concert was het meest succesvolle van het totale programma-aanbod en dat pleziert het duo Cox - Verstaen enorm. Terecht, natuurlijk!
Perfectie is nooit ver weg in hun vak, maar deze nieuwe manier van optreden via streaming, maakt dat extra moeilijk, zowel voor de artiesten zelf als voor de technici en de organisatie. De opnametechniek had bijvoorbeeld voor een nog betere klankbalans kunnen zorgen, want het stemvolume van de mezzosopraan was dominanter dan dat van de piano.
Frederik vond de camerastress behoorlijk groot omdat alles in één take moest opgenomen worden en dat vraagt nog meer focus dan anders. De ontbrekende interactie met het publiek zorgde dan weer voor een onwezenlijke sfeer op de set. Moest er op het einde nu eigenlijk wel of niet gebogen worden voor de lege zaal? Gelukkig deden ze dat wel, want daar hadden wij op de eerste rij wel oog voor!
Inhoudelijk, waren de zwaarbeladen muziekstukken identiek aan die van hun eindexamen Kamermuziek en al is Lotte Verstaen uitermate expressief in het overbrengen van karakters en sferen, toch was - voor ons als absolute leken - ondertiteling of een (digitaal) tekstboekje een meerwaarde geweest; iets wat blijkbaar wel vaak voorzien wordt bij gebruikelijke live optredens.
Zo zie je maar dat het geen sinecure is om de prachtige muziek van dit genre digitaal op de best mogelijke manier te presenteren aan een 'afwezig' publiek. De hoop op een snelle terugkeer naar de comfortabele zalen is dan ook groot, maar ondertussen is er natuurlijk ook dankbare tijd vrijgekomen om zonder druk nieuwe repertoires in te oefenen.
Een ideale oefensessie bestaat voor Frederik uit vier uur spelen per dag, al is dat met zijn job als leraar haast onmogelijk geworden. Tijdens zijn laatste jaar aan het Lemmens Instituut was die speeltijd zelfs zes uur. Onnodig te zeggen dat deze man een geweldig vermogen bezit aan discipline en focus!
foto's: Frederik Cox
Tot slot vroeg ik Frederik nog naar zijn ambities. Hij haalt veel genoegen uit zijn soloconcerten en de optredens met de twee duo's en heeft al vaak gespeeld in grote orkesten. In zo'n groep ben je dan één van de 80 of 100 participerende muzikanten. Zijn droom is echter om pianoconcerto's te spelen met een groot orkest waarbij je als solopianist op de voorgrond treedt en het beste van jezelf kan geven, omringd door een orkest. En bijna was het zover! Met pijn in het hart vertelt de veelbelovende maestro dat hij in mei 2020 normaal gesproken het Pianoconcert nr. 9 van Mozart zou spelen. Corona sloeg ook deze droom aan diggelen, maar er komen ongetwijfeld nieuwe kansen. Geduld is een schone deugd - ook voor deze ‘klassieke’ jongeman! Ga ervoor, Frederik, op je eigen tempo: adagio, allegro, appassionato, brioso, con forza of con fuoco… Aan jou de keuze!
Frederik heeft een eigen YouTube kanaal en geïnteresseerden kunnen hem aan het werk zien via onderstaande link: een fragment dat Frederik zelf voor jullie heeft uitgekozen!
Veel luisterplezier
Christel
Comments