Wachten op Van Dyck
- christeldecrom
- 15 feb 2021
- 3 minuten om te lezen
Boeken en Bubbels - 24 januari 2021

Waar we anders op deze dag al eens een toast literair meepikten, deden we ons vandaag tegoed aan de gestreamde versie van ‘Boeken en Bubbels’, een organisatie van CC ’t Schaliken. Met de kerk van Morkhoven als locatie, was de schuldbekentenis van gastheer Tom Van Dyck helemaal op zijn plaats en kon vergeving niet uitblijven.
Tom Van Dyck gaat in gesprek met Jos Van de Pol, Erik Goris, Mia Van Roy en Anja Geuns. Muzikaal opgeluisterd door Geert Hellings.

U weet waarschijnlijk wel waarover ik het heb: 34 jaar geleden ontvreemdde Van Dyck het boek ‘Wachten op Godot’ uit de Herentalse bibliotheek. Na zijn bekentenis in de krant van 8 oktober 2020, kwam men op het idee om de ‘inlevering’ vandaag officieel te maken. Samuel Becket en zijn ‘Wachten op Godot’, krijgen hun plaats terug en bij wijze van boetedoening wordt Tom Van Dyck peter van de bib.
Laat dit misschien het kader zijn geweest voor de programmamakers, de essentie van deze 'Boeken en Bubbels' stond natuurlijk helemaal in het teken van lezen en Van Dyck nodigde drie gasten uit die (on)rechtstreeks zijn beroepsleven mee bepaalden: twee leraars Nederlands van het college – Jos Van de Pol en Erik Goris – en toneellerares Mia Van Roy. Het geheel werd muzikaal opgeluisterd door Geert Hellings, sessiegitarist van onder andere Guido Belcanto, die een staaltje bracht van nieuw werk voor zijn band Stanton en dat klonk onverwacht warm in deze kille omgeving.
"Bij elk van mijn gasten denk ik spontaan aan een boek." Tom Van Dyck
De rode draad door het programma was – hoe kan het ook anders – HET BOEK! Tom heeft zijn gasten gevraagd om boeken mee te brengen en deze voor te stellen met als opzet de kijker te overtuigen deze (of andere boeken) te gaan lezen. De manier waarop ze dit aanbrachten, was leerrijk, boeiend en verfijnd met een vleugje humor, zodat dit geen enkele boekenliefhebber onberoerd kan laten. Waar Erik Goris het korte ‘Applaus’ van Toon Hermans voorlas en vertelde over zijn speciale editie van Ernest Claes’ ‘De Witte van Zichem’, was Mia Van Roy zeer lovend over ‘Het boek Daniel’ van Chris De Stoop en het Italiaanse ‘Il treno dei bambini’ van Viola Ardone.
"De bibliotheek was voor mij een pleisterplaats" - Tom Van Dyck

Anja Geuns, bibliothecaris van Toms voormalige pleisterplaats, was duidelijk onder de indruk van de manier waarop deze acteur de liefde voor literatuur nog altijd koestert. Zij vraagt hem dan ook om hen te helpen bij de evolutie van de Herentalse boekerij naar een bib van ontmoeting en beleving. Van Dyck tekent ‘met graagte’ voor dit project en zo is de cirkel rond!
"Hij was een oase in die humaniorawoestijn." Tom Van Dyck over Jos Van de Pol
Maar het meest frappante van de hele uitzending, was toch wel het gesprek van Tom Van Dyck met zijn ‘kantieke’ leraar Jos Van de Pol die hem tot op vandaag nog altijd stimuleert in het ‘houden van boeken’ en die de evolutie (over een periode van 40 jaar) van jonge lezers precies kan beschrijven. Jos zwaaide vorig jaar af aan het college van Herentals – het huidige kOsh. Hij was tot aan zijn pensioen nog altijd dezelfde, gepassioneerde leerkracht Nederlands die zijn leerlingen literatuur en cultuur inlepelde alsof het krachtvoer was: lezen voor of naast de lijst, poëzie, film- en boekentips à la carte en dat alles met veel passie en toewijding. Als ik vandaag vaststel dat – ondanks de generatiekloof tussen een 48-jarige Tom Van Dyck en onze 18-jarige zoon – beide ‘leerlingen’ Jos Van de Pol naar voren schuiven als hun all-time favourite leerkracht Nederlands, dan vind ik dat op z’n minst gezegd heel straf! Dan kan je als leerkracht met een gerust geweten met pensioen! :-; https://www.youtube.com/watch?v=L4ykxZYHUy8

Gerelateerd
Dag Christel, mooi verhaal. Ik heb ook zo'n leerkracht Nederlands aan wie ik met veel genegenheid en bewondering terugdenk. Bij hem les volgen was alsof je met een vriend op café zat. Zijn lessen voelden totaal niet als les. Hij ontdeed de "leerstof" ongemerkt van alle "stof". Je had totaal niet in de gaten dat het verplichte kost was: je las boeken omdat hij ze had aangeraden, je keek naar TV- programma's omdat hij ernaar keek, je kocht de tijdschriften en de kranten die hij kocht... gewoon omdat, ja omdat hij "het" had! Je wilde met hem in discussie treden, je wilde dat hij je intelligent vond en waardevol en interessant. Hij gaf les met een ongelooflijke nonchalance, alsof hij…