“Mierentietjes en mopperdralen”
- christeldecrom
- 16 nov 2020
- 2 minuten om te lezen

Bewoners van zorgcentrum Engelsbergen in Eindhoven bewonderen de klankkast die hen toespreekt in hun eigen dialect. Beeld Marcel van den Bergh.
Lubert Priems - podcast- en audio documentairemaker - is niet aan zijn proefstuk toe met deze 'sprekende kast'. Er liepen eerder al proefprojecten in zorgcentra in Maastricht en het Limburgs Museum in Venlo. Toen was het de Limburgse Mia die de bewoners en bezoekers toespraak. Deze maal mag Mia's Brabantse zus, Miet, haar zegje doen en dat maar liefst via

10 klankkasten die tot stand kwamen op intitiatief van Stichting Laudio in samenwerking met Erfgoed Brabant, Universiteit Maastricht en het Meertens Instituut Amsterdam. Zij delen daarmee hun visie op 'de kunst van gelukkig oud worden'.
MIET
Miet is verhuisd naar een woonzorgcentrum waar ze gaat samenleven met andere bewoners en dagelijks contact heeft met het zorgpersoneel, het keukenpersoneel, vrijwilligers enzovoort. Maar hoe bouw je nu op hoge leeftijd zo'n nieuwe thuis op? Om dat duidelijk te maken, maakte Priems en zijn team een kabinet met klankkasten waarin Miet verhalen vertelt in het lokale dialect van de speellocatie.
Bij een verhuis naar een woonzorgcentrum, raak je veel kwijt. Er resten je vaak enkel nog een paar kasten en je taal en het is de combinatie van deze twee dingen die de werkgroep met dit project in de verf wil zetten. Het spreken en aangesproken worden in je thuistaal, zou volgens hen werken als medicijn tegen het verlies van je autonomie als rusthuisbewoner. Een opmerkelijke conclusie die er bovendien voor zou zorgen dat er in de eerste plaats meer gepraat wordt en zelfs beter wordt gegeten. Of hoe het spreken van dialect zijn invloed nalaat op het welbevinden van rusthuisbewoners!
Podcast- en documentairemaker Lubert Priems, hoogleraar taalcultuur Leonie Cornips, sociaal cultureel antropologe Jolien Makkinga en taalkundige Jos Swanenberg van Erfgoed Brabant vertellen:
Via bovenstaande link kan je de podcast beluisteren die het wetenschappelijke verhaal achter dit project verduidelijkt. Een bijzonder pleidooi voor dialect en zoveel meer!
Miet bezoeken? Dat kan! En zonder corona, was ik al lang weg geweest, want het werk - verhalen in geluid - van Lubert Priems getuigt van grote deskundigheid en heeft ons nog nooit teleurgesteld! Het is bovendien bijzonder fijn om als publiek te mogen participeren. En dat is volgens Priems een win-winsituatie van onschatbare waarde: publieksreacties stuwen zijn werk naar een hoger niveau en intensere beleving!
De voorbije jaren waren wij onder andere te gast bij zijn projecten 'De Tijdrover' in Tongeren, 'Aufrecht gehen' in Ysselsteyn, zijn verhalentocht 'Vooruit naar Buiten!' in Sittard en liepen we zijn audiotour Stemmen van Margraten op de Amerikaanse Begraafplaats in Magraten.
コメント