ICE Event met Arnoud Raskin
- christeldecrom
- 1 mei 2021
- 3 minuten om te lezen
Thomas More - 31 maart 2021
Arnoud Raskin studeerde Industriële Vormgeving aan de Katholieke Hogeschool Limburg. Op zoek naar een geschikt onderwerp voor zijn thesis, kwam hij op het idee het prototype van een mobiele school te maken. Ruim 20 jaar later staat hij als sociaal ondernemer aan het hoofd van 'StreetwiZe', maar eerst en vooral blijft hij de bezieler van 'MobileSchool'.

foto: De Standaard - Bart Dewaele
In 2013 maakten de Vier-kijkers kennis met Arnoud Raskin en televisiemaker Paul Van Rooy in het programma Los Easy Riders. Raskin keerde na 15 jaar terug naar Zuid-Amerika waar hij als student op zoek ging naar informatie en inspiratie voor zijn 'MobileSchool'. Het dagboek dat hij toen bijhield, diende op deze rondreis als reisgids en maakte het mogelijk dat hij sommige 'kinderen van toen' opnieuw ontmoette. Die ontmoetingen waren verrassend, veelbelovend, hoopvol, opmerkelijk en ontroerend, maar soms ook triest en schrijnend. Onze (van oorsprong) dorpsgenoot Paul Van Rooy en Arnoud Raskin maakten deze 8000 km lange tocht met de motor en bezorgden Vlaanderen een prachtige tv-reeks waar ook cultuur en natuur hun welverdiende plaats kregen.

foto: woestijnvis.be/productions
Ik begrijp dat sommigen onder jullie nu bedenkelijk kijken en zich zullen afvragen hoe straatkinderen kunnen bijdragen aan onderwijs en ondernemen. En toch... de juiste combinatie werkt! Als we denken aan straatkinderen, dan wordt ons denkpatroon vaak gevoed door negativiteit: armoede, honger, ongeletterdheid, criminaliteit, misbruik, gebrek aan hygiëne, noem maar op. De drijfveer van Raskin is net het tegenovergestelde: kijk naar de vaardigheden, capaciteiten en talenten van deze kinderen en zet die om in positiviteit. Leer van elkaar en benut die kennis om de wereld te verbeteren. Idealisme ten top!

"Als een kind niet naar school kan, dan brengen we de school naar het kind."
Vertrekkende van dit motto, richt MobileSchool zich op twee doelgroepen: straatkinderen en de straathoekwerkers. In de eerste plaats zorgen de jeugdwerkers voor educatie en zien zij toe op de medische toestand van de kinderen. Waar traditionele 'school' niet werkt voor hen, worden ze ondersteund door MobileSchool. Van de begeleiders wordt enorm veel empathie verwacht: ga voor engagement en begrip, los van jezelf. "Be what you preach"! En het is op die manier dat er een positieve 'gang' gecreëerd wordt waarbinnen de straatkinderen zelf aan de slag moeten, waarin ze leren om creatief om te gaan met hun situatie, om zelf tot een uitweg of oplossing te komen. Kant-en-klare oplossingen worden niet aangeboden; in de plaats daarvan wordt er gefocust op hun eigen kunnen, zelfvertrouwen, bevestiging en sociaal engagement.

De reden waarom Arnoud Raskin zijn theorie en ervaring deelt, is dat deze ook toepasbaar is op onze samenleving. Voor bedrijfsleiders zijn feiten, cijfers en winst belangrijke maatstaven voor succes, maar dat is niet genoeg, aldus Raskin. Een goede leider heeft aandacht voor waarden, gevoelens en het talent van zijn werknemers en van zichzelf. Pas als hij deze tegenstellingen kan verenigen, kan men spreken van gezond leiderschap.

foto: www.mobileschool.org
Het lijkt me overbodig te stellen dat het onderwijs een belangrijke stap kan zetten in deze richting en sommige scholen organiseren de laatste jaren 'talententrajecten'. Een goed begin van iets dat nog veel sterker uitgewerkt kan worden. Dit engagement mag immers niet stoppen aan de schoolpoort, maar moet veder uitgedragen worden door de leerlingen (onze toekomst), maar evenzeer door de leerkrachten die hen daarbij sturen. Het vraagt dus net dat beetje meer van ons om dit mee waar te maken. Deze gedachte brengt me terug naar het boek 'Het moois dat we delen', dat ik onlangs gelezen heb. De kruidenier in het verhaal weerspiegelt deze boodschap door wie hij is en in zijn omgang met de ander. Hij wil die houding ook doorgeven aan zijn nieuwe medewerkster die boodschappen aan huis gaat leveren en zegt haar:
"Vergeet niet, je geeft meer dan een product, je moet een deeltje van jezelf geven."
Daarnaast legt Raskin uit hoe belangrijk het is om te allen tijde aan zelfreflectie te doen en hij blijft het maar herhalen:
"Why am I doing what I am doing?"
Tot slot van zijn uiteenzetting, die trouwens in het Engels is, vat hij in vier punten samen wat wij nu precies kunnen leren van straatkinderen:
positieve focus
behendigheid en veerkracht
proactieve creativiteit
coöperatieve concurrentie
Laat dit het antwoord zijn op mijn persoonlijke vraag 'waarom ik terechtgekomen ben in deze opleiding en waarom ik nu (eindelijk) doe wat ik doe'!

foto: www.streetwize.be
Ondertussen ontwikkelt StreetSmart educatieve materialen voor jeugdwerkers die instaan voor de ontwikkeling van kwetsbare jongeren wereldwijd. Er zijn momenteel al 57 schooltjes in 30 landen, verspreid over vier continenten. StreetWize geeft dan weer managementopleidingen en ontwikkelt leerproducten voor de bedrijfswereld en laat zich hiervoor inspireren door hun ervaring met straatkinderen. De winsten van StreetWize worden opnieuw geïnvesteerd in MobileSchool, zodat deze samenwerking, " een positieve impact van 360° garandeert op de deelnemers, de bedrijven en de samenleving", zo zegt Arnoud Raskin.

Dag Christel,
Al enkele jaren volg ik met veel interesse de verhalen van Mobile School op Instagram. Ik vind het een fantastisch initiatief dat alleen maar lof verdient. Zoals je zelf reeds aanhaalde doet het je inderdaad nadenken over het waarom je leerkracht bent en waarom je onderwijs belangrijk vindt. Verder sluit ik mij volledig aan bij het feit dat je als leerkracht meer geeft dan alleen maar les, je geeft ook een deel van jezelf. Bedankt voor het delen van dit boeiende artikel!
groeten,
Caroline