"Engeland is mijn Efteling"
- christeldecrom
- 17 mrt 2021
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 5 apr 2021
- Regula Ysewijn -

Regula Ysewijn in haar keuken: klaar om te bakken. — © Jeroen Hanselaer.
Regula Ysewijn, de Antwerpse baking queen uit Bake Off Vlaanderen. Haar uiterlijk én persoonlijkheid heeft me altijd al geïntrigeerd. Die dame kan zo een 'rol' opeisen in een kostuumroman, dacht ik altijd. Het artikel in Gazet van Antwerpen van 19 en 20 december ll. bevestigt en verduidelijkt het beeld dat ik had over deze charmante anglofiel.
Mijn man is fan! Fan van Bake Off Vlaanderen. En als het even kan, dan probeer ik ook wel eens mee te kijken. 'Lekker' ontspannen toekijken hoe de kandidaten onder tijdsdruk hun unieke dessertcreaties vormgeven en dat onder het alziende oog van Regula Ysewijn, geflankeerd door jurylid Herman Van Dender, chocolatier. Wim Opbrouck presenteert deze Vlaamse versie van het Britse 'The Great British Bake Off'. Misschien is het dan toch geen toeval dat precies Ysewijn werd aangetrokken door de programmamakers.

Toegegeven: tijdens het lezen van het krantenartikel is mijn mond een paar keer opengevallen en niet alleen van de ‘goesting’ in haar gerechtjes, maar vooral bij de beschrijving van haar levensloop. Ik heb dan ook een paar fragmenten uitvergroot, die indruk op mij nalieten. Leest u even mee?
Of... hoe keer je (in Regula's geval) een beperking om in een uitdaging? Of... waar een wil is, is een weg!
Of...hoe geschiedenis en literatuur een rode draad zijn doorheen haar werk en wij dus niet op onze honger blijven zitten!
"Jij brengt geschiedenis op een manier dat mensen het willen lezen en vooral: het kunnen verteren. Jij vertelt verhalen, geen opeenstapeling van moeilijke woorden."
Jamie Oliver in The Sunday Times

Regula Ysewijn,
blogster, of nee, beter gezegd ‘blogstér’ en ‘Miss Foodwise’, heeft op Instagram maar liefst 44,4.000 volgers! Anglofiel, culinair geschiedschrijver, fotograaf, grafisch vormgever, jurylid, maar bovenal is ze zichzelf, Regula in een traditioneel, Brits jasje! Fantastisch dat ze dit allemaal durft,
doet
en
kan !
Niet alle puddings zijn zoet in Engeland. — © Jeroen Hanselaer
Waarom dit artikel?
De keuze van dit artikel brengt me terug bij mijn studententijd en talrijke uitstappen naar Engeland en in het bijzonder, Londen. Op mijn 18de trok ik op eigen initiatief alleen voor een maand naar Londen. Ik volgde er les in de internationale 'Pitman School of English', vlakbij The British Museum en logeerde bij een Engelse weduwe. Buiten de lesuren verkende ik Londen, samen met andere studenten van over de hele wereld. Musea, musicals, eten in de parken, 'pubs', 'bookshops', afternoon tea op de bovenste verdieping van Harrods en de 'tube' die ons overal bracht! Ik heb nog steeds contact met een Zwitser en een Spanjaard uit mijn klas van toen! Tijdens mijn studies 'regentaat', deed ik voor mijn hoofdvak Engels twee jaar op rij stage in een school in Leicester en logeerde ik bij een Engels gezin. Er wordt nog altijd flink over en weer geschreven en ik heb een blijvende interesse voor hun taal, geschiedenis, het aparte leventje, de prachtige natuur en cultuur aan de overkant van het kanaal. Mijn dankbaarheid is groot om de ontdekkingskansen die ik als 'youngster' in de jaren 80 al kreeg. Naast het hoofddoel van betere taalbeheersing, verruimt het je blik op de mens en onze multiculturele wereld. Dat is goud waard en ik ben dan ook de eerste om dergelijke initiatieven voor onze jeugd aan te moedigen! Al is reizen naar de Britse Eilanden nu om diverse redenen veel moeilijker geworden, toch hoop ik er binnenkort nog eens voet aan wal te kunnen zetten!
Comentários