top of page

Toeval of niet?

  • christeldecrom
  • 1 okt 2020
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 8 nov 2020

Precies 8 maanden geleden lees ik een artikel in de Gazet van Antwerpen over schrijver Aster Berkhof die in juni 100 jaar zou worden. Ik ben meteen geïnteresseerd!

Ter gelegenheid van dit heuglijke feit,

brengt oud-bibliothecaris van Rijkevorsel, Karel Michielsen, het boek Aster Berkhof - 100 jaar nieuwsgierigheid uit. Bovendien zal

het boek officieel voorgesteld worden in de kerk van Sint-Jozef-Rijkevorsel, waar Aster misdienaar was en tijdens zijn studententijd op het orgel speelde. Mooier kan het niet, ware het niet dat corona roet in het eten strooit!

De volgende maanden verschijnen er nog meer artikels over Aster Berkhof in de krant.

Eerst het trieste overlijden van zijn dierbare echtgenote Nora Steyaert (87), een van de eerste Vlaamse tv-presentatrices. De twee waren onafscheidelijk.

In de maand mei lezen we dat het bovenvermelde boek over Berkhof verschenen is en op 18 en 19 juni lezen we vervolgens het verslag van het feest ter gelegenheid van Berkhofs 100ste verjaardag.

Tegelijkertijd wordt bekend dat zijn archief wordt overgedragen aan het Antwerpse

Letterenhuis en dat er in Rijkevorsel nagedacht wordt over een nieuwe manier om hun ereburger Aster Berkhof permanent te eren nu het museum leeg staat.


Dinsdag 29 september 2020

Tijd voor mijn blog! Op zoek in 'mijn documenten', bots ik op de info die ik verzamelde rond de 100ste verjaardag van Aster Berkhof en ik bekijk de site van de gemeente Rijkevorsel. Aangezien er bij het museum nog altijd 'gesloten wegens herinrichting' staat, neem ik telefonisch contact op met de cultuurdienst van de gemeente met de vraag of er al een alternatief in zicht is. De dame in kwestie legt mij uit dat er nog geen termijn op staat, maar dat het Aster Berkhofpad nog altijd gewandeld kan worden. De wandeling van 8 km doet verschillende plaatsen aan die belangrijk waren voor de schrijver. Bovendien is er in de plaatselijke bibliotheek veel bruikbaar materiaal beschikbaar voor het onderwijs.

Daar kunnen we mee aan de slag!


Een paar uur later, verneem ik in het zesuurjournaal het overlijden van

Aster Berkhof.

Ik val haast van mijn stoel....



'Veel geluk, professor!' is vermoedelijk zijn meest bekende werk, maar 'Mandra Gorres' een roman over het harde leven in zijn dorp, 'Het huis van Mama Pondo' - een regelrechte aanklacht tegen de apartheid in Zuid-Afrika en 'Dagboek van een missionaris' liggen de schrijver zelf erg na aan het hart.


Gisteren kreeg Aster Berkhof alle aandacht in de krant, maar ook op radio en tv en dat zal ongetwijfeld nog wel een tijdje doorgaan. Hij was dan ook decennialang een van de meest gelezen schrijvers van Vlaanderen. Hij schreef wel 101 boeken, wat er op wijst dat hij heel snel kon werken. Sommige boeken schreef hij op een paar weken tijd; ze waren volgens hem dan ook niet allemaal even kwalitatief, maar daar lagen zijn lezers duidelijk niet wakker van. Hij bereikte dan ook een groot publiek door zijn eenvoudige stijl en begrijpbare verhalen.

Aster Berkhof was leraar van beroep en maakte geregeld verre reizen waarbij hij dan ook veel inspiratie opdeed die hij verwerkte in zijn romans, maar ook in reisboeken en tijdschriftreportages. De band met zijn geboortedorp bleef echter altijd zeer hecht en het is dan ook vaak het decor voor zijn werk.

Ik houd mijn belofte om op stap te gaan in Rijkevorsel en kom daarna met mijn bevindingen terug in deze blog!


Artikels


De volgende krantenknipsels deel ik graag met jullie:








2 Comments


christeldecrom
Nov 12, 2020

Dag Sigrid

Nog bedankt voor je reactie!


Groetjes

Christel


Like

sigrid.voorspoels3
Oct 15, 2020

Dag Christel,


Ja, soms word je overvallen door een mooie synchroniciteit waardoor je van je stoel kan vallen. Je hebt ‘Aster Berkhof’ met je blog in ieder geval de eer aangedaan die hij verdient!


Toen ik zijn ‘100 jaar’ zag langskomen moest ik denken aan mijn uitstap naar Gent – in 2011 – om daar de tentoonstelling van ‘100 jaar Maeterlinck’ te gaan bezoeken. Hij won in 1911 namelijk de Nobelprijs Literatuur met zijn boek ‘L’oiseau bleu’ – ‘Op zoek naar geluk’.


De sociale ongelijkheid die ook Aster Berkhof nauw aan het hart lag, zal je er zeker in ontdekken. Ik hoop dat hun boeken daarom terug van onder het stof worden gehaald. Iedereen heeft recht op een gelukkig bestaan.…

Like
"Kunst is een manier om je te verzoenen met de hardheid van het leven"
 Lies Daenen  

© 2020 by c.dCultuur. Proudly created with Wix.com

bottom of page